Hitel és pénzügyi tanácsadók

Mi alapján válasszunk pénzügyi tanácsadó szakembert

Szeretné tudni, hogy mely szempontok alapján válasszon tanácsadót melyet megbíz pénzügyeinek intézésével?

Ismertetjük mik azok a főbb szempontok, melyek alapján könnyedén el tudja dönteni mely szakembert bízza meg ügyeinek intézésével.

Végzettség és szakértelem:
Sajnos szinte valamennyi személy aki tanácsadót választ nem jut eszébe az a kérdés, hogy vajon megfelelő végzettséggel rendelkezik-e az a bizonyos tanácsadó.

A legjobban tesszük ha ezt a legelején megkérdezzük, milyen iskolát végzett.
A következő szintekkel rendelkezhet:

Alapfokú: OKJ-s pénzügyi tanácsadó

Középfokú: Tőzsdei szakvizsga és vagyon, alap és portfoliókezelő szakvizsgával rendelkező

Felsőfokú: Befektetéselemzői diplomával rendelkező.

Ne szégyelljük ezt megkéredzeni a saját érdekünkben tesszük, és ha esetleg nem megfelelően válaszol akkor több emberi tulajdonságát is megismerjük ezzel. (kicsit kiugrasszuk a nyulat a bokorból)

Naprakészség:
Egy igazán jó pénzügyi tanácsadó, folyamatosan figyeli a pénzügyi híreket, törvényeket és a piacot. Bátran tegyen fel kérdést pl.: mennyivel zárt a budapesti tözsde, mi volt a napi legjobb vétel stb. Mennyibe kerül most az olaj és az arany, magyar állampapír hozama.

Becsület:
Ez talán a szakmai hozzáértésen túl a legfontosabb, hogy mennyire megbízható az adott tanácsadó.
Ennek kiderítése igen nehéz, de ha jó ember ismerő vagy ismerősei körében van ilyen akkor az Ő segítségével ez sikerülhet. Beszéljenek meg több találkozót is és kérdezzék meg mit ajánl számukra befektetés vagy hitelezés céljára. Ha életbiztosítást ajánl vagy olyan termékeket amiknek valószínűleg neki lesz búsás jutaléka akkor nem az Ön érdeke számít ennek a tanácsadónak. A beszélgetések során figyelje meg vagy segítője, hogy milyen testbeszédet használ, hogyan beszél és mimikál Már ezekből is sok minden kiderülhet, ezért is ajánlott több megbeszélést tartani a leendő tanácsadónkkal.

 

Dolgos:
A megfelelő pénzügyi tanácsadó számunkra minden esetben több megoldást, árat kínál számunkra. A több ajánlat közül sokkal könnyebb a nekünk megfelelőt kiválasztani mint ha csak egy lenne. Ez minden pénzügyi termékre igaz. Ezzel is a tanácsadónk azt bizonyítja, hogy az ügyfél vagyis az Ön érdekében jár el és alaposan végzi munkáját.

Személyes tapasztalat:
Érdemes megkérdezni munkatársainkat, barátainkkal, szomszédokat, hogy ismerik-e az adott tanácsadót vagy esetleg Ők ismernek-e olyan szakembert akit bátra tudnak ajánlani. A személyes kapcsolatok nagyon fontosak még pénzügyi kérdésekben is, érdemes ezeket is használni, mert a zsebünk bánhatja meg.

 

Reméljük sikerült segítséget adnunk, hogy mire figyeljük, hogy milyen pénzügyi tanácsadót bízzünk meg ügyeink intézésével.

Megosztás

Minden vélemény számít!