Államilag támogatott lakáshitel

2009. októberétől lépett hatályba a kormány aktuális lakáshitel-támogatási rendszere. Ennek a legújabb, kedvezményes kamatozású forinthitelnek az a legvonzóbb tulajdonsága, hogy a törlesztőrészletek esetében nem kell árfolyamkockázattól tartanunk, ezért előre tervezhetőek és állandóak.

A 2009. októberétől életbe lépett államilag támogatott lakáshitel
A THM-je kevesebb, mint 10 százalék,  és kizárólag Forint alapon igényelhető.

Az előző lakástámogatási rendszer bizonyos elemeit kiiktatták, például megszüntették a vissza nem térítendő állami támogatásokat, és a megelőző időszak támogatott lakáshiteleit, népszerű nevén a szocpolt és a félszocpolt.

Ezeknek a változtatásoknak a bevezetésével sokkal kevesebb család tud támogatott lakáshitelt igényelni, és használt lakás vásárlásához pedig nem jár támogatás. A hiteligénylőnek az új rendszerben sem lehet egyéb lakástulajdona, és nem rendelkezhet másik támogatott hitellel sem.

Ezeket a változásokat minden bizonnyal a kormány takarékossági törekvései “ihlették”, és a hitelezést biztonságossá tevő törekvései állnak mögötte.

Az újonnan bevezetett államilag támogatott lakáshitel új lakás vásárlására vagy építésére, valamint korszerűsítésre használható fel, tehát használt lakás megvásárlására nem. Az igénylés feltétele gyermektelen családok esetében 35 év alatti életkor, többgyermekesek esetében pedig a 45 év alatti életkor. Az önerő legalább 15% kell, hogy legyen.

Az új államilag támogatott forinthitel várható kezelési költsége és kamata 6,5 és 9 % között lesz. Az építés költségét és a vételárat maximálták, ez a fővárosban, Budapesten és a megyei jogú városokban maximum 25 millió Ft, a kisebb településeken 20 millió Ft. Tehát a lakáshitel legmagasabb összege Budapesten és a megyei jogú városokban 12,5 millió Ft, a kisebb településeken 10 millió Ft. A fenti adatokból az következik, hogy ezekben az esetekben a támogatott hitel összege nem haladja meg a vételár 50%-át.

A korszerűsítésre igénybe vett hitel esetében ez az összeg maximum 5 millió Ft lesz.

Azoknak, akik nem tudnak megfelelni a támogatott hitel összes feltételének, a piaci kamatozású banki  Forint alapú hitelek maradnak, ezek kamata viszont meghaladja a deviza lakáshitelek kamatát, viszont nincs árfolyamkockázatuk. Így a törlesztés sokkal kiszámíthatóbb, mivel a Forint árfolyamának ingadozása nem hat a havi részletekre.

Megosztás

Minden vélemény számít!